Vhodná půda a klima předurčili Maďarsko k pěstování zeleniny, a hlavně paprika zde představuje zeleninu, která našla uplatnění k výrobě sušené, mleté a chuťově dokonalé paprice používané jako koření. Kdo má rád cestování do míst spojených s gastronomií, měl by zkusit třeba městečko Kolocsa, které představuje světově proslulou lokalitu, ze které si turisté odváží pytlíky s voňavým červeným práškem.
Úplně nejlepším obdobím pro zastávku v této oblasti je měsíc září, kdy se začíná se sklizní papriky. Je třeba brát v potaz, že paprika se musí ještě usušit a zpracovat. Tato pravá maďarská paprika je v zemi tak populární, že má dokonce i své slavnosti. Právě v oblasti městečka Kolocsa na počest papriky pořádají v polovině září festival, který je velice populární nejen u Maďarů, ale sjíždí se sem turisté z Evropy.
Celý venkov, kde se pěstuje paprika na koření je v září ozdobený sušící se zeleninou. Najdete ji u každého domu pod stříškou.
Papriku zde naleznete také v mnoha regionálních potravinách. Jde o typické maďarské klobásky a salámy, které jsou stejně jako paprika, známým vývozním artiklem.
Bez červeného koření se neobejdou ani některá maďarská jídla. Vyhledávanou lahůdkou je například debrecínský bok, což je uvařený bůček ve slané a kořeněné vodě, kde nechybí nové koření, jalovec, bobkový list a pepř. Ještě horké maso se potře stejnoměrnou vrstvou česneku utřeného se solí. To celé se obalí ve sladké paprice. Na prkýnku se nechá maso v chladu uležet alespoň den a pak se konzumuje za studena s čerstvým chlebem.
Dalším typickým jídlem, které se bez papriky neobejde je guláš. Ten maďarský se sice připravuje trochu jinak než česká varianta, ale dobrá paprika je v obou případech nepostradatelná.
Milovníci pikantních chutí potom určitě ocení i pálivou variantu koření, které dodá pokrmům ten správný říz. Pálivá paprika se používá jak k vaření, tak k dochucení slaniny, masných výrobků a uzenin.